zondag 1 februari 2009

Op korte of op lange termijn winst maken?

Winst maken, best belangrijk!Zoals ik gisteren al schreef zijn er twee methodes waarbij verdiend kan worden op de beurs. Bij het beleggen op korte termijn zal er gebruik gemaakt moeten worden van fluctuaties die ontstaan in allerlei financiële producten, zoals aandelen, opties en dergelijke. Het voordeel hiervan is dat dit met een betrekkelijk klein startkapitaal kan. Het nadeel is echter weer dat dit veel tijd kost indien de winsten niet direct groot genoeg zijn. Vergelijk het met een goede pokerspeler die een aardige edge heeft op de gemiddelde concurrent aan zijn favoriete tafel. Als er maar genoeg handen per maand worden gespeeld is de kans dat een incidenteel (groot) verlies een te grote deuk in de bankroll maakt vanzelf minimaal. Op die manier kan zo'n edge resulteren in een steady aanvoer van winst. Worden er te weinig handen gespeeld dan kan ook een erg goede speler na een slechte periode gewoon failliet gaan.

Met daytraden werkt dit min of meer hetzelfde. Als er op een bepaalde manier een edge ontstaat ten opzichte van de tegenspelers dan kan hiervan geprofiteerd worden door simpelweg dusdanig veel te handelen dat een aantal verkeerde deals achter elkaar niet tot een faillisement hoeven te leiden. Maar dan zal er wel eerst een edge moeten zijn. Een voor de hand liggend voordeel is tijd. Op het moment dat nieuws de markt bereikt en jij in staat bent hier sneller op te reageren dan de rest van de markt dan heb jij een edge die je in theorie te gelde zou kunnen maken. In de praktijk is dit voor particuliere beleggers vrijwel onhaalbaar, aangezien er altijd banken of professionele kantoren zijn met snellere hard- en software.

Wat je als particulier natuurlijk wel kan hebben is voorkennis. Het grootste probleem hiervan is echter niet dat het illegaal is (dit is wel een probleem, maar je zal toch niet zo snel gepakt worden), veel lastiger is het verkrijgen van voorkennis. Immers, hoe onderscheid je een stompzinnig gerucht van daadwerkelijke voorkennis? En ook al weet je dat er bijvoorbeeld iets bijzonders aan zit te komen zoals een overname, dan nog is een goede timing erg lastig. Het sentiment kan zich namelijk tegen je keren waardoor je netto toch flink verliest.

In de nieuwsberichten hiernaast las ik een aankondiging van een NCRV programma van Frans Bromet, waarin beleggers (daytraders, vermoed ik) gevolgd worden. Ik ben benieuwd of iemand van deze mensen ook daadwerkelijk in staat is om consequent geld te verdienen.

Overigens is het nog maar de vraag of beleggen op de langere termijn wel zo'n goed idee is. In BN/DeStem stond een uitstekend artikel over het beleggen in aandelen, waarbij nog maar eens duidelijk werd gemaakt dat de geschiedenis meerdere langere periodes kent waarin de beurs niet steeg. Nu denk ik dat dit zeker niet uitsluit dat er toch verdiend kan worden (in ieder geval meer dan op basis van de korte termijn mogelijk is), maar het bewijst maar weer eens dat het in ieder geval niet helemaal vanzelf gaat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten