woensdag 4 februari 2009

Het nut van Goud

Goud is al een tijdje in omloopDe meest gehypete commodity van de afgelopen paar jaar is zonder twijfel goud. Dit edelmetaal blijft een bijzondere aantrekkingskracht houden op beleggers die het bijkans magische kwaliteiten toedichten. Er is ook geen enkel ander vrij verhandelbaar product waar zoveel conspiracy theories over te vinden zijn als over goud. Daarom hier even een korte introductie over het metaal, mijn mening over goud zal ik later opschrijven. Wat je sowieso niet van mij zal horen is een koersdoel, mensen die hier wel mee komen zou ik ook niet al te veel vertrouwen.

De beste site met informatie over goud is die van het World Gold Council. Met name de cijfers over de totale hoeveelheid goud op aarde (161.000 ton) en de vraag en aanbod grafieken zijn interessant. Wat vooral opvalt is dat goud nog altijd voornamelijk gebruikt wordt als juweel, als investering is het gebruik ervan redelijk beperkt. Daarbij moet dan wel weer opgemerkt worden dat de totale hoeveelheid goudreserves in handen van overheden groter is dan de hoeveelheid in handen van private investeerders. In theorie zouden de overheden, of in ieder geval de centrale banken, een flinke invloed op de prijs van goud kunnen hebben.

Goud is zo bijzonder omdat het tot het falen van Bretton Woods in 1971 (dank u, Richard Nixon) een centrale rol had als betaalmiddel in het grootste gedeelte van de wereld. Er wordt momenteel al weer volop gespeculeerd over een terugkeer van de goudstandaard, maar het is onduidelijk of dit ook echt haalbaar is. We zijn er natuurlijk niet voor niets vanaf gestapt en de economie heeft het sindsdien ook niet slecht gedaan. Een gedeelte van deze economische groei daarvan mag dan wellicht uit lucht bestaan (iets wat de kredietcrisis opnieuw mooi heeft aangetoond), het is onduidelijk wat nu precies de gevolgen zijn van het herinvoeren van een goud- en/of zilverstandaard.

Wat in ieder geval geen slecht idee is: als je toch investeert voor de lange termijn kan het geen slecht idee zijn om een paar stukjes metaal achter te houden als hedge. Eén van de grootste voordelen van goud is namelijk dat het een geringe correlatie heeft met andere producten, ook in 2008 is de waarde ervan stabiel gebleven. En als de goudstandaard dan toch terugkomt heb je ook zeker een mooi rendement gehaald!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten