dinsdag 3 februari 2009

Daytraden voor beginners

Daytraden op de vloerWat is het moeilijkste aan beleggen? Is dit het timen van een beslissing, het al dan niet kiezen voor een strategie, of het voorspellen van wat de beurs gaat doen de komende tijd? Gisteren werd deze vraag gesteld in de documentairereeks 'Slapend Rijk?' waarbij maar weer eens duidelijk werd dat veel beleggers er toch vooral niets van begrepen hebben. Een aantal essentiële zaken worden uit het oog verloren, laat ik dan maar eens een poging doen om hier antwoord op te geven:

Waarom zou je eigenlijk beleggen?
  • Om meer rendement te halen op je vermogen dan elders mogelijk is
  • Omdat het leuk is
  • Om rijk te worden als je dit nog niet was

De eerste twee mogelijkheden zijn volstrekt rationeel. Als je een vermogen hebt dan wil je er toch wat extra aan overhouden, zodat je daar na jaren beleggen iets leuks mee kunt doen. Je kan natuurlijk gaan sparen, maar van een beetje risico lig je ook niet wakker en het is mooi als je uiteindelijk net genoeg overhoudt om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken of een iets groter jacht aan te schaffen.

De tweede optie is ook rationeel, hoewel dit niet vereist dat je ook daadwerkelijk rationeel aan het beleggen bent. Je zou bijvoorbeeld flink in het daytraden kunnen zitten en lekker met opties, futures, turbo's, speeders of andere derivaten gaan handelen. Dit kan een erg aardige hobby zijn, zoals het ook leuk is om in het casino te gokken. Het geeft je immers een reden om het financiële nieuws te volgen en het kan erg spannend zijn. Bovendien is het theoretisch best mogelijk dat je er iets aan overhoudt.

Echter, uiteindelijk blijkt toch altijd maar weer dat het erg lastig is om de index of een andere benchmark te verslaan. Zeker als je rekening houdt met de hoeveelheid risico die je loopt. Als je dit in de gaten hebt en deze keuze weloverwogen maakt (je kan het geld best missen maar vindt de spanning gewoon leuk) dan kan je in al je irrationele gedrag toch volstrekt rationeel zijn.

Pas bij de derde mogelijkheid verliezen veel beleggers zichzelf uit het oog. Natuurlijk is het mogelijk om door middel van daytraden zo veel te verdienen dat je er ook echt rijk van wordt, maar dat is absoluut niet zeker. Je kan immers niet weten wat de beurs gaat doen op korte termijn. Mensen die zeggen dat ze dit wel weten hebben ofwel voorkennis, of ze liegen dat ze barsten, of ze weten gewoon niet beter. Pas als je doorhebt dat beleggen op de korte termijn in essentie gewoon gokken is heb je begrepen hoe het werkt. Zo niet, dan kan je er beter direct mee ophouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten