woensdag 11 februari 2009

Fortis deal afgeschoten

Vrije val FortisVan de Telegraaf site:

wo 11 feb 2009, 17:07
Boze Fortis-beleggers stemmen tegen opdeling


AMSTERDAM (AFN) - Boze aandeelhouders van Fortis hebben woensdag ’nee’ gezegd tegen de verkoop van het concern aan de Belgische staat en de Franse bank BNP Paribas. Een nipte meerderheid van 50,26 procent van de aanwezige aandeelhouders stemde tegen.

Daarmee is het onduidelijk hoe de toekomst van het ontmantelde Fortis eruit komt te zien. Eerder deze week zei Fortis-voorzitter Jan-Michiel Hessels dat een faillissement dreigt als beleggers tegen de opdeling zouden stemmen. BNP Paribas zei haar bod op Fortis in te trekken bij een nee-stem.

Kort na de stemming liet Fortis weten dat de tegenstem geen impact heeft op klanten van de Belgische Fortis Bank. “Wij wachten op een reactie van de betrokken partijen, in het bijzonder BNP Paribas en de Belgische regering”, aldus de woordvoerder.

Banken zijn ook gewoon bedrijven, en bedrijven moeten winst maken. Als de top incompetent is en meer bezig met de persoonlijke projectjes van de bestuurders kan ieder bedrijf in no-time failliet gaan. Als particuliere belegger is het alleen verdomd lastig om dit aan te zien komen, aangezien die mannen aan de andere kant van de tafel op zo'n aandeelhoudersvergadering nog best intelligent overkomen. Daarom kan je soms maar beter ver weg blijven van losse aandelen, tenzij ze in een fonds zitten. Want de bestuurders van Fortis Obam lijken het al een stuk meer begrepen te hebben.

Hoewel ook hier geldt dat ouderwets spreiden geen kwaad kan. Stop je geld gewoon in zo'n vier of vijf fondsen met zo min mogelijk overlap, dan slaap je al een stuk beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten