vrijdag 6 maart 2009

De AEX door de 200 punten: so what?

AEX richting 200 punten
Nu de AEX om de 200 punten heen zweeft vult de financiële pers zich weer met een vreemd soort spanning. Blijft de weerstand intact, sluiten we boven de 200, of gaan we er juist doorheen en eindigen we veel lager? De grens van 200 punten zou psychologisch belangrijk zijn, omdat dit invloed heeft op het consumentenvertrouwen.

Nou, ik kan je vertellen dat dit een fabel is. Het maakt voor de toekomstige beurskoersen weinig uit wat de AEX gaat doen. De oorsprong van deze hoax is te herleiden in de Technische Analyse, een pseudowetenschap van astrologisch niveau. In het kort is de gedachte erachter dat alle informatie al in de koers zit, fundamentele analyse is daarom overbodig. Nu valt daar tot op zekere hoogte iets voor te zeggen, maar dat wil nog niet zeggen dat je daarom maar lukraak lijntjes en weerstanden kan gaan tekenen. Beurskoersen laten zich namelijk niet voorspellen, wees daarom nuchter en ga het ook niet proberen.

De AEX is zelf geen aandeel waarin gehandeld kan worden, het is een index bestaande uit andere aandelen, die allen een eigen reden hebben om omhoog of omlaag te gaan. Deze koersen laten zich in een kleine economie als de Nederlandse vooral leiden door wat er over de grens gebeurt. De futures op de Amerikaanse beurs zijn een stuk belangrijker dan de Nederlandse grens van 200 punten. Aangezien de Amerikaanse indices momenteel niet met een belangrijke grens worstelen, is het onzin om aan te nemen dat de Nederlandse AEX aandelen zich anders zullen gedragen nu de 200 punten in zicht zijn.

Voor wat betreft het psychologische effect kan ik ook kort zijn: sommige beleggers zullen een koers onder de 200 ervaren als een koopmoment, anderen zien het als een verkoopsignaal. Er valt dus niets zinnigs over te zeggen. Trek er daarom vooral niet te veel van aan.

3 opmerkingen:

  1. Kan wel zo zijn dat beleggers hun verkooplimits op de psygologische 200 puntengrens hebben staan...waardoor wanneer die grens bereikt wordt er ineens grote verliezen zullen ontstaan.

    Goede artikelen btw...lees ze altijd;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je!

    Met opties en futures is het natuurlijk wel mogelijk dat er op de 200 ingelegd is inderdaad. Als je via aandelen de 200 wil beïnvloeden dan kan je nog het beste inleggen op Royal Dutch Shell, daarmee is het effect op de AEX het grootst.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gisteren dan toch door de 200 punten...ook al is het niet veel. Van de AEX genoteerde fondsen lijkt alleen Ahold de crisis te doorstaan.

    Mn aandelen aegon hebben bijna de helft van de waarde verloren...dacht even een koopje te hebben, het kon dus nog slechter.

    BeantwoordenVerwijderen