maandag 9 maart 2009

Kan je verdienen met Technische Analyse?

candlestick chartMomenteel beschikt vrijwel elke beurssite over een onderdeel waarin TA besproken wordt en veel columnisten gebruiken de TA dan ook als belangrijkste basis van hun voorspellingen. Ook hebben vrijwel alle grote banken technisch analisten in dienst die voorspellingen doen over de richting die de beurs gaat nemen. Binnen de economische wetenschappen is Technische Analyse nogal omstreden, het is daarom ook maar de vraag of het enigszins nuttig is om op basis van TA beslissingen te nemen op de beurs.

Technische Analyse is in grote mate gebaseerd op het principe dat alle informatie die de markt bereikt heeft zit al in de prijs verwerkt. Natuurlijk is het mogelijk om deze informatie sneller te ontvangen, beoordelen en erop te handelen dan anderen dat doen, maar als eenvoudige particulier loop je altijd achter op de gespecialiseerde handelaren en banken.

Hierbij heb ik nog wel een aardige anekdote: jaren geleden werd ik uitgenodigd op de Rijksuniversiteit Groningen voor een masterclass beleggen. Samen met een aantal anderen kregen wij hier korte colleges van verschillende docenten en hoogleraren met beleggen als belangrijkste thema. Een onderdeel van deze reeks was het spelen van een beleggingspel. Met een fictieve 100.000 gulden konden we aandelen kopen en verkopen, waarbij het vooral belangrijk was om aan te geven wat onze motivatie was bij een bepaalde beslissing.

Hier werd ook goed duidelijk op welke manier veel amateur beleggers redeneren: er werden aandelen Koninklijke Olie gekocht omdat er net die week een project was aangekondigd waarin Shell een goede deal had gemaakt en waar ze hoge verwachtingen van hadden. Een ander ging juist short op Ahold, want de jaarcijfers waren volgens verschillende analisten tegengevallen.

De fout die gemaakt werd, was al snel duidelijk: beleggingbeslissingen werden gemaakt op basis van nieuws dat al lang bekend was. De effecten van de berichten omtrent Shell en Ahold waren al veel eerder verwerkt in de prijs van het aandeel en het had dan ook geen enkele zin om alsnog een beslissing te maken op basis van dit nieuws. Dit is de klassieke beginnersfout die veel beleggers maken maar die niet al te veel impact op de markt heeft, het zijn immers doorgaans maar kleine transacties die in het niet vallen bij het institutioneel geweld.

Technische Analyse gaat er dus vanuit dat alle informatie al in de prijs van een aandeel verwerkt zit, handelen op basis van informatie is dus altijd een gok. Dit is ook te zien in de prijzen van opties, zowel call als put. Momenteel staan de aandelenkoersen laag ten opzichte van een jaar geleden, het lijkt dan verstandig om lange termijn calls te kopen op de index. De premies op opties zijn echter al een jaar net zo hoog als de kans dat aandelen ooit weer gaan stijgen. Alles zit dus al in de prijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten