maandag 2 maart 2009

Dollar is koning, maar goud blijft keizer

Dollar of goud?Terwijl het nog geen jaar geleden was dat de Amerikaanse dollar op een dieptepunt stond ten opzichte van verschillende andere valuta wereldwijd, is de munt momenteel weer flink populair. In de US Dollar Index staat de dollar weer op het niveau van maart 2006. De euro/dollar koers was een jaar geleden nog $ 1,5970 voor je euro, tegenwoordig krijg je nog maar $ 1,2574 per euro.

Dit schijnt dan ook vooral te maken te hebben met een vlucht van buitenlandse aandelen en investeringen terug naar de dollar, oftewel het proces van deleveraging dat we al sinds september vorig jaar zien gebeuren. De directe aanleiding dit keer is het gooien met geld naar AIG. Overigens zou je normaal gesproken mogen verwachten dat de dollar in zo'n geval zou dalen, een nogal fundamenteel gevolg van de verandering in vraag en aanbod verhoudingen. Er worden immers opnieuw miljarden dollars bijgetoverd. Probleem is echter dat er nauwelijks alternatieven voor de dollar zijn. Ook de euro en de yen doen het slecht.

Op zulke momenten komt goud weer om de hoek kijken. Normaal gesproken zien we de koers van goud in dollars per troy ounce, maar in euro's gemeten blijkt het metaal nog veel interessanter en staat het inmiddels op de hoogste prijs ooit (nou ja, sinds we de euro hebben in ieder geval). De reden hiervoor? Analisten zijn bang dat de grote centrale banken Zimbabwe achterna gaan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten